india's freedom movement

MCQ on Indian Freedom Movement. The national movement and constitutional development culminated in the enactment of the Indian Independence Act 1947. This Act brought British rule to an end and established two dominions of India and Pakistan with right to secede from the British Commonwealth. The enactment of the Indian Independence in Act 1947 was an event of great constitutional importance in so far as it closed the chapter of British rule in India and ushered the dawn of free India.

MCQ on Indian Freedom Movement

Select the correct Answer

1. The Governor-General’s Council was enlarged for the purpose of legislation by the addition of six new legislative members under:

(a) the Act of 1858

(b) Charter Act of 1833

(c) Charter Act of 1813

(d) Charter Act of 1853

Ans: d

2. The Government of India was transferred from the Company to the Crown by the:

(a) Act of 1858

(b) Act of 1861

(c) Act of 1892

(d) Act of 1909

Ans: a

3. The powers of the Court of Directors and the Board of Control were vested in the Secretary of State for India by:

(a) the Act of 1858

(b) Indian Councils Act 1861

(c) Government of India Act 1935

(d) the Act of 1919

Ans: b

4. The Council of India was created under the Act of

(a) 1858

(b) 1909

(c) 1919

(d) 1935

Ans: c

5. The military and naval forces of the Company were transferred to the service of the Crown by:

(a) the Act of 1861

(b) the Act of 1858

(c) the Act of 1892

(d) the Act of 1909

Ans: d

6. The system of double government was done away with by:

(a) the Charter Act of 1813

(b) the Charter Act of 1933

আপুনি যদি আমাৰ পেজ পঢ়ি ভাল পাইছে তেন্তে আমাৰ ‘নিউজলেটাৰ চাবস্ক্রাইব’ কৰক। নতুবা আমাৰ ‘ফেচবুক পৃষ্ঠা’ অনুসৰণ কৰক বা আমাৰ “ইউটিউব চেনেল চাবস্ক্রাইব’ কৰক ।

(c) the Charter Act of 1853

(d) the Act of 1858

Ans: d

7. The Governor-General was redesignated as Viceroy by the:

(a) Indian Councils Act 1861

(b) Indian Councils Act 1892

(c) the Act of 1858

(d) none of the above

Ans: c

8. The Proclamation of the Queen which outlined the principles which were to form the basis of future government in India was made on:

(a) 15 August 1858

(b) 1 January 1858

(c) 1 November 1858

(d) 31 December 1858

Ans: b

9. Which one of the following did not find a reference in the Queen’s Proclamation of 1858?

(a) assurance to the native Indian Princes that their treaties and engagements with the Company would be scrupulously observed free

(b) promise to provide complete freedom of religious belief and worship

(c) due regard to the ancient rights, usages, and customs of Indians in the formulation and administration of justice

(d) imparting of compulsory military training to all able-bodied Indians

Ans: d

10. Who of the following Indian leaders described the Queen’s Proclamation of 1858 as Magna Carta?

(a) Gopal Krishna Gokhale

(b) Dadabhai Naoroji

(c) Bal Gangadhar Tilak

(d) W.C. Banerjee

Ans: c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *