india's freedom movement

Indian Freedom Movement MCQ for HS TET. The national movement and constitutional development culminated in the enactment of the Indian Independence Act 1947. This Act brought British rule to an end and established two dominions of India and Pakistan with right to secede from the British Commonwealth. The enactment of the Indian Independence in Act 1947 was an event of great constitutional importance in so far as it closed the chapter of British rule in India and ushered the dawn of free India.

Indian Freedom Movement MCQ for HS TET

Select the correct Answer

1. The British came to India as

(a) explorers

(b) traders

(c) missionaries

(d) none of the above

Ans: b

2. The initial charter was granted to the the English Company for a period of:

(a)15 years

(b) 20 years

(c) 100 years

(d) indefinite period  

Ans: a

3. The first attempt to regulate the affairs of the English East India Company was made by:

(a)The Regulating Act 1773

(b) Pitt’s India Act of 1784

(c) Charter Act of 1861

(d) Dundas Bill of 1783

Ans: a 

4. The English merchants were granted a charter to carry on trade with East Indies in:

(a) 1599

(b) 1688

(c) 1600

(d) 1773  

Ans: c 

5. The Office of the Governor-General was for the first time created under:

(a) The Regulating Act of 1773

(b)The Pitt’s India Act of 1784

(c) Indian Councils Act, 1861

(d) The Act of 1909  

Ans: a

আপুনি যদি আমাৰ পেজ পঢ়ি ভাল পাইছে তেন্তে আমাৰ ‘নিউজলেটাৰ চাবস্ক্রাইব’ কৰক। নতুবা আমাৰ ‘ফেচবুক পৃষ্ঠা’ অনুসৰণ কৰক বা আমাৰ “ইউটিউব চেনেল চাবস্ক্রাইব’ কৰক ।

6. The English procured the Diwani of Bengal, Bihar and Orissa in 1765 from:

(a)the Marathas

(b) the Mughal Emperor, Shah Alam

(c) Mir Jaffar

(d) Mughal Emperor and Mir Jaffar Jointly

Ans: b  

7. Which one of the following statements about the Amending Act of 1781 is not correct?

(a) it provided that persons acting under the orders of the Governor General were immune from civil or criminal proceedings in the Supreme Court

(b) the Act made a bid to settle the controversy regarding the law to be administered by the Supreme Court

(c) the Act recognised the appellate jurisdiction of the Governor-General in Council

(d) the Act deprived the Governor General-in-Council of the powers to frame regulations for the Provincial Court and Councils

Ans: d 

8. The Supreme Court of Judicature was created at Fort William under:

(a) Regulating Act of 1773

(b) Minto-Morley Reforms Act, 1909

(c)Montagu-Chelmsford Reform Act, 1909

(d) None of the above  

Ans: d

9. For the first time a bid to check the practice of receiving presents and bribes by the servants of the Company was made under:

(a) Indian Councils Act, 1861

(b) Pitt’s India Act, of 1884

(c) Regulating Act, of 1773

(d) Indian Councils Act, 1892

Ans: c

10. The Pitt’s India Act of 1784 was largely based on:

(a) Dundas Bill of 1783

(b) Fox India Bill of 1782

(c)Regulating Act of 1773

(d) None of the above

Ans: b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *